top of page
Search

GEODETSKI INSTRUMENTI

Geodetski instrumenti su uređaji koji služe za preciznu izmjeru Zemljine površine. Prema toj definiciji u geodetske instrumente spadaju i najstarije upotrebljavane naprave za mjerenje dužine poput letve i konopca. Tragovi praktične geodetske djelatnosti datiraju iz vremena mezopotamijskih kultura, oko 6000. g. p.n.e., pa se sukladno razvoju ljudske civilizacije razvijala i geodetska djelatnost odnosno geodetski instrumenti. Puno kasnije, s otkrićem naprednijih materijala i nastupanjem modernog doba i ekspanzivnog razvoja, pojavljuju se teodoliti i niveliri u onom obliku kakve ih danas poznajemo.


U današnje vrijeme, već primitivne teodelite, nivelire i vrpce zamjenjuju totalne stanice koje objedinjuju sav taj posao u jedan instrument. Osnovna i najjednostavnija upotreba totalne stanice je određivanje udaljenosti, te horizantalnih i vertikalnih kuteva koji će u konačnici, nakon obavljenih računanja (prije se ovo obavljalo ručno, a danas ova računanja obavlja software u unutar TS), rezultirati koordinatama mjerene točke. Razvoj totalnih na tome ne staje, pa danas, kad pričamo o totalnim stanicama, učestala je upotreba automatiziranih totalnih stanica koje omogućavaju geodetskom stručnjaku izlazak na teren bez pomoćnika. Ni tu nije kraj, današnje totalne stanice imaju kamere koje vidno polje instrumenta jednostavno prebacuju na kontroler, što također ima svoju svrhu. Također danas imamo i totalne stanice u koje je implementiran i drugi geodetski instrument suvremenog vremena, a to je 3D laserski skener.


3D laserski skener je uređaji koji pomoću laserskih zraka sposoban područje oko sebe definirati s pomoću milijuna malih točaka (broj točaka ovisi o željenoj preciznosti) kojima instrument poznaje koordinate i koje on pri obradi podataka spaja i time daje točnu sliku svih udubina,ispupčina tj. svih obilježja željenog objekta snimanja. Isti se najčešće koristi za snimanje fasada ili spomenika kako bi se dobio precizni 3D model objekta snimanja.


U drugoj polovini prošlog stoljeća lansiranjem prvog satelita svijet se okreće novim GPS tehnologijama pa je tako u današnje vrijeme GPS uređaj neizostavan dio geodetske opreme. GPS uređaji funkcioniraju tako da koordinatu mjerene točke na zemljinoj površini određuju u odnosu na mrežu satelita na nebeskom svodu, a koje daljnjim računanjem, transformacijama i konverzijama, predefiniraju u željeni geodetski referentni okvir.


U novije vrijeme dolazi i do novih proboja u geodetskoj struci, pa je sve češća i pristupačnija upotreba dronova ili bespilotnih letjelica u geodetske svrhe. Ovakve letjelice su sposobne izmjeriti veliko područje u kratkom vremenu.


Recent Posts

See All

STRUČNI GEODETSKI POSLOVI

Obavljanje stručnih geodetskih poslova iz područja državne izmjere, katastara nekretnina i katastra vodova, stručnih geodetskih poslova za potrebe prostornog uređenja i gradnje, stručnih geodetskih po

HKOIG

HRVATSKA KOMORA OVLAŠTENIH INŽENJERA GEODEZIJE je samostalna strukovna organizacija koja čuva ugled, čast i prava ovlaštenih inženjera geodezije, promiče, zastupa i usklađuje njihove zajedničke intere

ŠTO NAKON LEGALIZACIJE?

Legalizirali se svoju nekretninu, a ona nije točno obilježena i evidentirana u katastru i zemljišniku? Ukoliko ste dobili Rješenje o izvedenom stanju za završenu građevinu, sljedeći korak je evidentir

bottom of page